Blog > Komentarze do wpisu

Bajgle z platkow owsianych ? latwe -skopolendry

Składniki

Na 10 sztuk:


 


250g platkow owsianych


150 g maki pszennej


50 g maki ziemniaczanej


2 lyzki maki zytniej (niekoniecznie)


2 lyzki oleju


1 lyzka cukru brazowego lub miodu


¾ lyzki soli


300 ml letniej wody


1 jajko


40 g drozdzy


 


1 jajko do posmarowania


 


Do gotowania 3-4 litry wody


2 lyzki soli


1 lyzka sody





Przygotowanie

Drozdze rozetrzec z 2 lyzkami maki i cukrem, zalac 50ml cieplej wody, rozmieszac, odstawic aby ruszyly.

Wszystkie suche skladniki wsypac do miski, pomieszac, zalac pozostala ciepla woda , wbic jajka, wlac olej, zaczyn z drozdzy.Wyrobic reka az do dokladnego polaczenia sie skladnikow, w razie potrzeby podsypac jeszce troche maka.

Ciasto podzielic na 10 rownych czesci, z kazdej z nich uformowac splaszczona kulke, na srodku zrobic dziurke palcem. Mozna tez rozwalkowac na grubosc ok 1 cm i wyciac kolka.

Uformowane bajgle ulozyc na lnianej sciereczce, przykryc druga sciereczka, zostawic do wyrosniecia (ok 1 godzine) w cieplym miejscu.

Wode zagotowac w szerokim garnku z sola i soda. Na gotujaca sie wode wkladac wyrosniete bajgle gotowac pod przykryciem  1 minute z kazdej strony., nastepnie wyjmowac i ukladac na blaszce. Smarowac roztrzepanym jajkiem, mozna posypac makiem , sezamem itp..

Piec w nagrzanym  do 180° piekarniku ok 20 minut.

Studzic na kratce kuchennej.

(przepraszam za kiepskie zdjecia)

 

Buleczki znakomicie smakuja, latwo i szybko sie je robi, sa bardzo syte.

Polecam osobom dbajacym o zdrowie.

czwartek, 29 grudnia 2011, zapiekanki1

Polecane wpisy

  • Cygańska INNA

    Składniki 4 ziemniaki1 czerwona papryka1 cebula2 duze pomidory1 kopiasta łyżka smalcuokoło 10 dag gotowanego lub wedzonego boczku 20 dag dobrej kiełbasy2 łyżki

  • Letnia kapustka

    Składniki 1 duża, młoda kapusta 1 duży pęczek koperku 1 pęczek młodej cebulki 1 ząbek czosnku około 70 dkg cienkiej, chudej kiełbasy(najlepiej 2 rodzaje) 2 łyżk

  • Cytrynówka mamy

    Składniki 1 l spirytusu 1 l wody 1 kg cukru 5 cytryn Przygotowanie Cytryny sparzyć i obrać żółtą skórkę ( najlepiej obieraczką do warzyw). Wło